"2.(א) לא יפלה מעסיק בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, (ההדגשה אינה במקור) גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, מקום מגוריהם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים כהגדרתו בחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986, לרבות מחמת תדירותו או משכו, כמשמעותו בחוק שירות בטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986, הצפוי להם, בכל אחד מאלה:
(1) קבלה לעבודה;
(2) תנאי עבודה;
(3) קידום בעבודה;
(4) הכשרה או השתלמות מקצועית;
(5) פיטורים או פיצויי פיטורים;
על פי חוק עבודת נשים, תשי"ד - 1954 "9.(א) לא יפטר מעסיק עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לתקופת לידה והורות אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון; הוראות סעיף קטן זה יחולו הן על עובדת קבועה והן על עובדת ארעית או זמנית ובלבד שהעובדת עבדה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה ששה חדשים לפחות."
האם מותר לפטר עובדת בהריון?
בקצרה... לא. אסור לפטר עובדת בגלל הריונה. נקודה.
ובאופן יותר מלא....
פיטורי עובדת בהריון בגלל הריונה אסורים על פי החוק למן יומה הראשון בעבודה, גם אם טרם מלאו לה שישה חודשי העסקה אצל אותו המעסיק. כלומר, במקרה זה החוק אוסר על פיטורים שנבעו מההריון בלבד, ולא מסיבות ענייניות אחרות, כגון תפקוד לקוי, התרשלות בעבודה וכיו"ב.
עם זאת, חשוב לציין, כאשר רק אחד מהשיקולים הוא ההריון - ההחלטה כולה מוכתמת באפליה. כלומר, אם עובדת מוכיחה כי אחד השיקולים עליהם הסתמך המעסיק הינו שיקול פסול, גם אם לא היה זה השיקול המשמעותי ביותר או המכריע, הרי שההחלטה כולם הייתה נגועה באפליה ויש בכך כדי ל
לעומת זאת, פיטורי עובדת בהריון, המועסקת אצל אותו המעסיק למעלה משישה חודשים אסורים על פי החוק , מכל סיבה שהיא, אלא בהיתר מאת הממונה על חוק עבודת נשים.

עובדת שפוטרה במהלך תקופת הריונה שלא כחוק רשאית לתבוע פיצויים מהמעסיק ולהגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.
בית הדין לעבודה בתל אביב דחה תביעתה של עובדת שפוטרה בהיותה בהריון (פסק הדין בתיק סע"ש תיק 22361-09-17 שניתן ביום ה-25/07/2021). העובדת התובעת טענה כי המעסיקה הנתבעת החליטה על פיטוריה לאחר ובעקבות הודעתה על כניסתה להריון. הנתבעת מנגד, טענה כי פיטוריה התובעת היו ענייניים ונבעו מביצועי מכירות ירודים וחוסר זמינות.
בית הדין קבע כי "התובעת לא הוכיחה שזימונה לשימוע, כמו גם החלטת הפיטורים בעקבות השימוע, נעשתה על רקע הריונה. מחומר הראיות אנו למדים שהתובעת זומנה לשימוע לפני שלחברה נודע על היותה של התובעת בהיריון. התובעת הודיעה שהיא בהיריון רק לאחר שהיא הוזמנה לשימוע, במהלך מספר הימים שבין הזימון לבין השימוע עצמו. אין ראיה לכך שהריונה של התובעת השפיע גם על החלטת החברה בעקבות השימוע. כפי שנפרט בהמשך, החלטת הנתבעת התקבלה משיקולים עניניים הקשורים לטיב עבדותה.".
לא זו בלבד שתביעתה נדחתה (למעט תביעתה לתשלום שעות נוספות) חויבה התובעת בשכר טרחת עו"ד הנתבעת בסך של 10,000 ש"ח.
בתיק 3404-10 קבע בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב התקבלה תביעתה של עובדת שעבדה כשישה חודשים עד לפיטוריה, אשר התרחשו סמוך לאחר הודעתה על היותה בהריון. הנתבעת, המעסיקה, הכחישה את הטענות וטענה כי פוטרה עקב אי התאמתה לתפקיד. לאחר ששמע ובחן את כל הנסיבות והראיות, קבע בית הדין כי "בהתחשב במכלול הנסיבות ושעה שהשיקול אשר הוביל לסיום עבודת התובעת יסודו בהריונה; בהעדר הוכחה כי בזמן אמת וטרם הודעת ההיריון שקלה הנתבעת את הפסקת עבודתה; לאור תקופת העסקת התובעת אשר הסתיימה סמוך לפני שישה חודשי העסקה, אנו קובעים כי בנסיבות מקרה זה , על הנתבעת לשלם לתובעת פיצוי בגין נזק שאיננו ממוני בסכום של 40,000 ₪ וזאת בגין פיטורים בניגוד להוראת סעיף 2 לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, ובניגוד לסעיף 9 לחוק עבודת נשים."
בית הדין בפסיקתו קבע כי פיטוריה של העובדת בתזמון זה, של סמוך לפני שישה חודשי העסקה, נועד לעקוף את הוראות חוק עבודת נשים, ובכך למנוע מהעובדת להשלים שישה חודשי העסקה (כך שלא תוכל לפטרה ללא קבלת היתר מהממונה על חוק עבודת נשים). היות שכן, קבע בית הדין, הפרה הנתבעת את הוראות סעיף 2 לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה האוסר על אפלייתן ופיטוריהן של נשים בהריון.

מעסיקים.ות, שמרו על זכויותיהן של הנשים.
לפרטים נוספים, ולסיוע בתביעות פיצויים בגין פיטורים בתקופת ההיריון, פני אלינו.
Comentários